Ce este SAF-T?
Declarația 406 ( SAF-T, Fisierul standard de audit fiscal) , cerută de ANAF , este un standard international folosit în schimbul de date contabile dintre contribuabili și autoritatea fiscală , care permite auditorilor accesul la date într-un format ușor de citit. Este conceput pentru simplificarea și optimizarea relațiilor cu ANAF.
Cum generez SAF-T din Q5 ERP?
Exact cum generăm orice declarație fiscală din sistem , sub formă de fisier XML . Q5 ERP oferă fișierul în format XML ce urmează sa facă parte din declarația 406. ANAF nu oferă un fisier PDF distinct ca în cazurile celorlalte declarații, însă generarea și semnarea electronică a declarației sunt gestionate de un utilitar DUK pus la dispoziție de către fisc.
Ce date extragem prin SAF-T ?
Alături de antet, unde declarăm informații despre compania raportoare, trimitem în SAF-T toate secțiunile obligatorii, adică fișierele master ( nomenclatoare clienți / furnizori / articole , planul de conturi, etc ) , registrul jurnal și documentele sursă ( facturi , încasări și plăti ). De asemenea oferim fisierul de stocuri și mijloace fixe cerute de ANAF la cerere, respectiv anual.
Cum este abordat SAF-T din punct de vedere tehnic ?
- creăm câte o bază de date distinctă din care se generează fișierul SAF-T, așa încât să ai mereu acces la istoricul acestuia.
- ne asigurăm ca toate elementele obligatorii sunt corect setate în sistem, pentru a preveni erorile de validare.
- la rularea rutinei de generare a declarației, datele sunt extrase din baza de date a ERP-ului și sunt încărcate în baza de date a declarației, într-un mod care permite exportul ulterior în format XML.
- fișierul rezultat va fi verificat cu utilitarul de validare pus la dispozitie de ANAF. Dacă nu întâmpinăm erori de validare, fișierul va putea fi semnat și încarcat online.
Este complet automatizata generarea declaratiei 406 – SAF-T?
Funcțiile sistemului Q5 ERP acoperă o vastă majoritate de scenarii fiscale pentru care datele SAF-T sunt generate automat. Există însă și situatii în care anumite coduri trebuie introduse manual , dar toate aceste informații sunt precis documentate, obiectivul fiind să generam declaratia corect.
Teste de consistență SAF-T
ANAF a pus la dispoziția contribuabililor o serie de teste de consistență care au ca scop verificarea corectitudinii datelor trimise prin intermediul declarației 406. Sistemul nostru a fost verificat sa corespunda condițiilor de consistență.
Ce înseamnă validarea semantică a declarației 406 ?
ANAF distinge între nedepunerea declarației 406 și depunerea incorectă sau incompletă. Pentru a fi depus, fisierul SAFT trece prin filtrul utilitarului care verifică erorile semantice. Acestea sunt considerate ca reguli de completare a fisierului ( anumite sectiuni sunt obligatorii, altele nu , fiecare partener are un cod format după o regulă precisă, etc) . Dacă există erori la această verificare semantică, declarația 406 nu este validată la depunere.
Nu toate declarațiile depuse sunt considerate corecte, deși ele sunt acceptate din punct de vedere semantic. Utilitarul de verificare DUK care depistează erorile semantice NU va face și verificările de corectitudine, acestea facând obiectul testelor de consistență amintite mai sus.