Evolutia sistemelor de management al afacerilor

de Mircea Florescu in Q5 ERP 6 septembrie 2019 1


Solutiile pentru managementul afacerilor nu au aparut de ieri de azi. In lumea libera, primii pasi facuti pentru realizarea unei solutii care sa creasca productivitatea muncii printr-o planificare superioara a resurselor disponibile, au fost facuti in anii ‘60, intr-o perioada cand calculatorul nuu era o unealta care sa faca parte din viata  cotidiana a oamenilor asa cum astazi utilizam un terminal odata la cateva minute. Prin urmare software-ul constituia o terminologie complet noua pentru marele public.

Solutiile pentru managementul afacerilor nu au aparut de ieri de azi. In lumea libera, primii pasi facuti pentru realizarea unei solutii care sa creasca productivitatea muncii printr-o planificare superioara a resurselor disponibile, au fost facuti in anii ‘60, intr-o perioada cand calculatorul nu era o unealta care sa faca parte din viata  cotidiana a oamenilor asa cum astazi utilizam un terminal odata la cateva minute. Prin urmare software-ul constituia o terminologie complet noua pentru marele public.

Fabricile erau concentrate pe procesul de productie iar activitati precum controlul materiilor prime, inventarul, erau realizate cu ajutorul hartiilor de calcul imprastiate peste tot. Odata cu dezvoltarea si demasificarea industriei, accentul a inceput sa cada tot mai mult pe planificarea necesarului de materii prime (Material requirement planning - MRP) pentru a simplifica cat mai mult documentele interne ale companiilor si, pe cat posibil, de a le centraliza.  

Dezvoltarea solutiilor de management al afacerilor continua: in anii ‘70, MRP include pe langa planificarea necesarului de materii prime, programarea unor linii de productie, incluzand procesele de achizitii si vanzari, ceea ce permite solutiilor de tip ERP sa acopere o plaja mai larga de clienti decat in stadiile initiale de dezvoltare. Prin urmare, dezvoltarea unor noi aplicatii in cadrul aceluiasi program de solutii de management al afacerilor, a permis adaptarea acestuia la o larga varietate de companii. 

Anii ’80 au adus noi functionalitati, transformand MRP II intr-o solutie universala. MRP II a functionat pentru o multitudine de companii fiind utilizat de departamentele de HR, a fost utilizat si ca o baza de date pentru clienti si vanzari (CRM), pentru planificare, advertising si cel mai important in cadrul departamentelor tehnice si de inginerie. MRP II a dezvoltat functionalitati aditionale si a devenit o aplicatie stabila si relativ prietenoasa cu utilizatorii ajungand sa realizeze tipuri de abordari ale planurilor de afaceri ale diverselor tipuri de afaceri.

Astazi, stim cu totii ca solutiile actuale pentru managementul afacerilor, denumite ERP (Enterprise Resource Planning) sunt radical imbunatatite, in ciuda faptului ca au existat in trecut dezbateri daca sunt solutii similare a caror singur element de noutate este denumirea schimbata, si ca modificarile  au fost substantiale, ajungand sa constituie solutii complete pentru aproape orice tip de afaceri. Si nu numai organizatiile mici sau mari utilizeaza astazi solutii pentru managemntul afacerilor ci si mici proprietari individuali ai unor mici afaceri implementeaza solutii de tip ERP ca sa isi administreze afacerea in conditii optime. Motivul este simplu: sistemele pentru managementul companiilor acopera toate aspectele de functionare ale acestora.

De pe desktop, laptop, telefon mobil sau tableta poti accesa oricand o solutie software de management al afacerii tale, asa cum este si Q5 ERP , care sa iti ofere informatiile dorite despre operatiunile cotidiene ale afacerii tale. Aceasta solutie pentru managementul afacerii tale iti poate furniza intotdeauna informatii precise, in timp real, pe baza carora sa poti lua cele mai bune decizii pentru dezvoltarea afacerii tale.

Mircea Florescu

...

Despre autor

Mircea Florescu este membru al echipei de consultanti Q5 ERP

Comentarii

  •   6 sep 19

    Foarte bun postul dvs
Lasati un comentariu

Social Media